onsdag 14 maj 2014

Kapitel 5 Social Media Storytelling

I detta kapitlet fokuserar Alexander på ljud och video för att försöka sammanfatta hur de kan användas för att skapa berättelser.

Podcasts
Vid en första snabb lyssning finns det mycket i en podcast som påminner oss om hur man berättade förr i tiden, från person till person. Att berätta med hjälp av rösten är något som vi gjort sedan urminnes tider. Det kan också påminna oss om radioröster eller hallåan på TV.
Rent tekniskt sätt är podcasts ljudfiler som kan laddas ner till datorn, men inte streamas, enligt Alexander. Samtidigt skriver han senare att de går att lyssna på direkt ur en webbläsare, är inte det streaming? Någon som har koll?
Podcasts can berätta historier på en rad olika sätt enligt Alexander. I ena änden finns det klassiska muntliga berättandet (jag tänker radiopratare på sommaren) och i andra änden finns radioteater, med flera olika röster och ljudeffekter för att skapa en miljö.
Under svenskakursen jag läste tidigare under terminen fick vi prova att göra en radioteater, och det är inte så lätt som man tror. Det finns en svårighet i att försöka förmedla något endast med hjälp utav ljud, något som jag även upplevde under skapandet av ljudberättelsen tidigare i den här kursen. Hur vet jag att lyssnaren uppfattar ljudet på samma sätt som mig? Hörs det vad ljudet föreställer?

Webbvideo
Webbvideo har en av de största publikerna genom historien enligt Alexander, och det kan jag absolut tänka mig är tack vare Youtube. Ett klipp som laddas upp där kan nå flera miljoner "views" på bara några få dagar. På Youtube publiceras många olika typer av material, enligt Alexander, allt från tvprogram och musikvideos, till klipp från amatörer. Olika typer av följetånger är vanliga, och ofta är det i interaktion med publiken som det avgörs vad som ska bli nästa steg. Ett exempel som jag kommer att tänka på är en kanal där barn, tonåringar och äldre reagerar på olika klipp, föremål eller åsikter i samhället. I slutet av varje klipp uppmanar det till att man ska kommentera vad man vill att de ska reagera på nästa gång.

VoiceThread
VoiceThread är ett program som Alexander menar är bra till att undersöka hur en berättelse fungerar i olika medier. Man kan ladda upp text, bild och video, men det speciellt unika är att man även kan kommentera i dessa tre medier, vilket leder till multimediekonversationer. Tyvärr kostar det pengar, vilket gör det svårt för många skolor att kunna använda det i undervisningen.

1 kommentar:

  1. Hm fick tänka till där, när du säger det - ja, Alexander menar att poddar inte strömmas och samtidigt att det går att lyssna via webbläsaren. Ser lite mysko ut. Kanske en betydelseglidning i ordet, att från början står podcast för en teknologi som skiljer sig från streaming. Numera menar man med podcast själva produktionerna...som både kan laddas ned och strömmas, varvid bådadera har sina fördelar. Ja, ungefär så, tänker jag.

    SvaraRadera