fredag 30 maj 2014

Varför ska vi lära barn programmera?

Lär barnen programmering så att de förstår världen lite bättre
"När allt mer datoriseras blir det också allt viktigare att förstå hur saker och ting fungerar. Att datorer inte är magiska maskiner som fattar egna beslut, utan att att alla regler som bestämmer hur en dator ska fungera faktiskt är konstruerade av en människa. Det som hamnar överst i träfflistan på Google när du söker är inte den objektivt bästa länken, det är länken som Googles algoritmer tror passar dig bäst."
Är inte detta citat skäl nog att vi ska lära barnen programmera så vet jag inte vad som skulle vara det. På samma sätt som vi lär barn läsa och skriva, så tycker jag efter den här kursen att vi också borde lära dem att koda. Som lärare ska vi förbereda eleverna för att leva och verka i samhället, det står skrivet i läroplanen. Ett steg i det anser jag vara att lära dem tillräckligt mycket om hur digital teknologi fungerar för att de ska kunna förstå hur den är uppbyggd och hur den påverkar oss. Att dessutom ha grundläggande programmeringskunskaper gör att eleverna själva kan bidra till det digitala material som vi dagligen konsumerar.

En video från code.org där många utav de mest framgångsrika programmerarna idag pratar om hur de kom i kontakt med att koda från första början och varför de tycker de är viktigt att vi för vidare kunskapen till våra barn. Några citat från videon nedan.
"It's more about the process of breaking down problems than coming up with complicated algorithms"
 "You don't have to be a genius to know how to code, you have to be determent"
"Computers are everywhere"
"The programmers of tomorrow are the wizards of the future"
"It's the closest thing we have to a superpower" 
Why every child should learn to code
Det handlar inte om att alla ska jobba som systemutvecklare i framtiden, utan att vi ska lära oss att tänka och att lösa problem på samma sätt som de gör. Det handlar om att hitta strategier för att bryta ner komplexa problem i mindre delar för att göra dem mer lätthanterliga.

Frågan är om ett projekt i så stor skala där alla skolor ska lära barn att koda redan i höst kommer att falla väl ut. Kanske hade det varit bättre att tänka långsiktigt och utbilda lärare innan man satsar på ett så stort projekt. Det känns som politiker i ett nötskal att klubba igenom ett beslut som låter bra på papper, men utan att tänka på hur man ska genomföra det. Får hoppas att de har en bra plan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar